Cele mai importante exploatări de ametist se află în districtul Artigas din Uruguay, și în regiunea Rio Grande do Sul din Brazilia. Se mai găsește în cantități importante tot în Brazilia (Maraba, Pau D'Arco), Zambia (Namazambwe) și Rusia (Urali). Cele mai fine ametiste (deep Russian) vin de la Tușakalva, și din alte 75 de locuri din districtul Murzinka din Urali.
Ametistul este un cristal de cuarț colorat de urme de fier și mangan, cu reflexe albăstrui, verzui și roșcate (dicroism), care variază în funcție de direcția luminii față de axele cristalului. El se poate naște din apa de ploaie infiltrată prin fisurile din rocă, sau din soluții hidrotermale fierbinți. Dioxidul de siliciu este în oarecare măsură dizolvat de apă, formând soluții coloidale care dau naștere opalului sau calcedoniei, iar în fisurile mai mari pe opal cresc cristale de ametist. Nuanțele lui merg de la liliachiu pal (rose de France) la violet-roșcat (piatră uruguayană) sau mov-roșcat (piatră siberiană). Aceste tonuri dispar la căldură de peste 350 de grade, lăsând locul unei nuanțe gălbui. La iradiere, ametistul cu fier poate deveni verde (prasiolit). Oricum, expunerea îndelungată la soare pălește tonurile gemei. Ametrin se numește cristalul cu zone violete alternate cu altele galbene ; în chip natural acesta se găsește doar în mina Anahi din Bolivia, dar colorația în benzi se poate obține prin tratament termic. Cea mai mare geodă de ametist din lume, numită „Regina Uruguayului”, are 3 m înălțime și cântărește 2,5 tone. Pe râul Adui, în Urali, se găsesc cristale de ametist de până la 11 cm lungime.
În Biblie, ametistul (hebr. ahlamah) apare ca una din cele 12 pietre de pe pectoralul Marelui Preot. Grecii antici credeau că dacă ții în gură un ametist nu te vei îmbăta, oricât vin ai bea (a-methystos, „ne-beat”) și îl considerau piatra zeului Dionysos. Episcopii purtau în Evul Mediu un inel din această gemă, de obicei plată și gravată, de aceea ametistul e numit și „piatra episcopală”. Faraonul Tutankhamon a purtat o brățară cu un scarabeu de ametist, provenind poate de la Wadi el-Hudi, la sud-est de Assuan.
Broșa Morris, expusă la Smithsonian Institution, conține un frumos ametist brazilian tăiat în formă de inimă. Tiara reginei Suediei cuprinde 15 ametiste care i-au aparținut împărătesei Joséphine a Franței, fiind atunci prinse într-un colier.
Ametistul este piatra celor născuți în luna februarie și sub semnul zodiacal al Peștilor. El transformă energiile negative în energii pozitive, ajută la păstrarea gândirii clare în mijlocul confruntărilor, permite minții să se înalțe în plan spiritual și metafizic. Întrucât culoarea lui amintește de sângele și suferința lui Hristos, se credea că ajută la vindecarea rănilor. Mulți clarvăzători țin la îndemână un ametist atunci când citesc în cărți de tarot sau în sfere de cristal.