🎁 Transport gratuit la comenzi de peste 400 lei 🎁

Granat

Granat
Grupa granatului se împarte în almandin, grosular, spessartit, pirop, uvarovit și andradit, după compoziția chimică. Toate sunt silicați ai unor metale diferite. Granatele sunt suficient de dure pentru a fi folosite ca abrazivi, mai ales almandinul (dacă nu sunt de calitate gemologică). Culoarea lor variază în tonurile bobului de rodie (granatum), între nuanțe calde de roșu și brun până la violet și negru, iar specimenele albastre sunt extrem de rare, fiind descoperite abia în 1990. De culoare verde pot fi andraditul (demantoid), uvarovitul din Siberia și grosularul (tsavorit) din Kenya. Toate sunt magnetice, și pot fi separate de alte pietre cu ajutorul unui magnet puternic cu neodim. Granatele se formează în roci metamorfice, precum granitele, gneissurile și micașisturile.

Granate se pot găsi în Alpi, în Bavaria și Cehia (Trebnice). Numele almandinului vine de la Alabanda, o cetate antică din sud-vestul Greciei, de unde proveneau specimene căutate în Evul Mediu. Almandinul este probabil piatra numită „carbuncul”, care se credea că luminează noaptea. În unele granate poate apărea o stea cu patru raze, datorită incluziunilor de rutil. Multe granate de calitate provin din Sri Lanka, unde se exploatează din aluviuni, roca de origine fiind până acum necunoscută. Spessartinele cele mai frumoase vin din Madagascar. Depozite mari de almandin s-au descoperit recent în Teritoriul de Nord din Australia. În statul Minas Gerais din Brazilia, granatele se găsesc, ca și alte geme, în așa-numitul Complexo Fundamental, strate metamorfice de origine precambriană (peste 500 milioane ani).

Andraditele au fost descoperite în 1868 și au primit numele poetului brazilian José Bonifácio de Andrada e Silva. Andradite demantoide se găsesc în regiunea Ekaterinburg din Urali, fiind folosite de celebrul bijutier Fabergé la ouăle destinate familiei țarului. Geologul britanic Campbell R. Bridges a descoperit și exploatat tsavorite în Tanzania începând cu 1967; în 2009 a fost linșat împreună cu fiul său pe proprietatea lor din rezervația Tsavo în Kenya.

Granatul este piatra celor născuți în ianuarie și sub zodia Vărsătorului. Granatele, care aduc bucurie și sănătate, calmând palpitațiile și oprind sângerarea, au fost folosite în Evul Mediu la bijuteriile celților și goților.

Apasa aici ca sa vezi bijuteriile noastre cu granat!

 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!