­čÄüPromo╚Ťie de Mai : -20%! Oferta valabil─â ├«n perioada 20- 26 Mai, ├«n limita stocului┬ádisponibil.Transport gratuit la comenzi de peste 400 lei ­čÄü

Granat

Granat
Grupa granatului se împarte în almandin, grosular, spessartit, pirop, uvarovit ╚Öi andradit, dup─â compozi╚Ťia chimic─â. Toate sunt silica╚Ťi ai unor metale diferite. Granatele sunt suficient de dure pentru a fi folosite ca abrazivi, mai ales almandinul (dac─â nu sunt de calitate gemologic─â). Culoarea lor variaz─â în tonurile bobului de rodie (granatum), între nuan╚Ťe calde de ro╚Öu ╚Öi brun pân─â la violet ╚Öi negru, iar specimenele albastre sunt extrem de rare, fiind descoperite abia în 1990. De culoare verde pot fi andraditul (demantoid), uvarovitul din Siberia ╚Öi grosularul (tsavorit) din Kenya. Toate sunt magnetice, ╚Öi pot fi separate de alte pietre cu ajutorul unui magnet puternic cu neodim. Granatele se formeaz─â în roci metamorfice, precum granitele, gneissurile ╚Öi mica╚Öisturile.

Granate se pot g─âsi în Alpi, în Bavaria ╚Öi Cehia (Trebnice). Numele almandinului vine de la Alabanda, o cetate antic─â din sud-vestul Greciei, de unde proveneau specimene c─âutate în Evul Mediu. Almandinul este probabil piatra numit─â „carbuncul”, care se credea c─â lumineaz─â noaptea. În unele granate poate ap─ârea o stea cu patru raze, datorit─â incluziunilor de rutil. Multe granate de calitate provin din Sri Lanka, unde se exploateaz─â din aluviuni, roca de origine fiind pân─â acum necunoscut─â. Spessartinele cele mai frumoase vin din Madagascar. Depozite mari de almandin s-au descoperit recent în Teritoriul de Nord din Australia. În statul Minas Gerais din Brazilia, granatele se g─âsesc, ca ╚Öi alte geme, în a╚Öa-numitul Complexo Fundamental, strate metamorfice de origine precambrian─â (peste 500 milioane ani).

Andraditele au fost descoperite în 1868 ╚Öi au primit numele poetului brazilian José Bonifácio de Andrada e Silva. Andradite demantoide se g─âsesc în regiunea Ekaterinburg din Urali, fiind folosite de celebrul bijutier Fabergé la ou─âle destinate familiei ╚Ťarului. Geologul britanic Campbell R. Bridges a descoperit ╚Öi exploatat tsavorite în Tanzania începând cu 1967; în 2009 a fost lin╚Öat împreun─â cu fiul s─âu pe proprietatea lor din rezerva╚Ťia Tsavo în Kenya.

Granatul este piatra celor n─âscu╚Ťi în ianuarie ╚Öi sub zodia V─ârs─âtorului. Granatele, care aduc bucurie ╚Öi s─ân─âtate, calmând palpita╚Ťiile ╚Öi oprind sângerarea, au fost folosite în Evul Mediu la bijuteriile cel╚Ťilor ╚Öi go╚Ťilor.

Apasa aici ca sa vezi bijuteriile noastre cu granat!

 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!