­čÄüPromo╚Ťie de Mai : -20%! Oferta valabil─â ├«n perioada 18- 22 Mai, ├«n limita stocului┬ádisponibil.Transport gratuit la comenzi de peste 400 lei ­čÄü

Iolit

Iolit

Iolitul sau cordieritul este un aluminosilicat de magneziu ╚Öi fier studiat de geologul francez Pierre Cordier (1877-1861). Se formeaz─â în roci sedimentare metamorfozate de magm─â. Numele dat în 1913 variet─â╚Ťii de calitate gemologic─â, iolitul, vine de la cuvântul grec pentru culoarea violet. Mai e numit „safir de ap─â” ╚Öi „busola vikingilor”, datorit─â propriet─â╚Ťii de a polariza lumina, folosit─â pentru a afla pozi╚Ťia soarelui în zilele înnorate. Iolitul î╚Öi schimb─â culoarea dup─â direc╚Ťia luminii fa╚Ť─â de axele de cristalizare, fiind când albastru-violet, când cenu╚Öiu-bleu deschis. Câteodat─â, în gemele din Sri Lanka se observ─â incluziuni de hematit care dau o lucire ro╚Öie (iolit injectat) sau, foarte rar, o stea cu 4 raze. Alteori, paiete de incluziuni metalice îi dau sclipiri asem─ân─âtoare celor ale aventurinului, sau efectul de ochi-de-pisic─â. Iolitul nu poate fi tratat termic pentru îmbun─ât─â╚Ťirea culorii, din cauza punctului de topire sc─âzut. Duritatea lui variaz─â între 7 ╚Öi 7,5, de aceea trebuie protejat de zgârieturi ╚Öi cur─â╚Ťat doar cu ap─â ╚Öi s─âpun.

A fost identificat în 1813 în specimene provenind din Spania (Nijar, Almería). În Europa mai apare în mina de cositor Geevor din Cornwall. Gemele provin mai ales din Australia (Teritoriul de Nord), India (Madras), Sri Lanka, Myanmar (Mogok), Tanzania (Babati) ╚Öi altele. Majoritatea specimenelor sunt sub 10 carate, cele de peste 15 carate fiind de obicei demne de colec╚Ťiile muzeale. Cel mai mare cristal a fost g─âsit în Wyoming ╚Öi cânt─âre╚Öte 4.800 g.

Iolitul este piatra celei de a 21-a anivers─âri a c─âs─âtoriei. Îmbun─ât─â╚Ťe╚Öte vederea, fiind legat de chakra celui de-al treilea ochi. Spore╚Öte cre╚Öterea spiritual─â ╚Öi curiozitatea, treze╚Öte puterile psihice, aduce gânduri mai pure, bun─âtate, empatie, acceptare de sine.

Apasa aici ca sa vezi bijuteriile noastre cu iolit!

 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!