🎁 Transport gratuit la comenzi de peste 400 lei 🎁

Opalul

Opalul este un hidroxid de siliciu amorf, practic un gel solid, compus din microsfere ordonate de dimensiuni nanometrice. Se formează din soluțiile apoase care penetrează fisurile rocilor, la o temperatură relativ joasă. Când este translucid și iridescent, adică arată luciri în toate culorile curcubeului în funcție de unghiul luminii, are calitate gemologică. Opalul prețios are o adâncime lăptoasă în care la anumite unghiuri de refracție se văd lumini, cel mai adesea roșii sau albastre. De obicei se taie în caboșon (ca o jumătate de măslină), pentru a facilita apariția acestui fenomen numit opalescență. Microfracturile fac să apară paiete în culori strălucitoare. Uneori, spațiile lăsate în roci de disoluția substanțelor organice sunt umplute de soluțiile silicioase, astfel încât găsim mulaje din opal ale unor fosile, amoniți, dinozauri sau, cel mai des, lemnul pădurilor de altădată. Opalul negru este cel mai rar. Gemele mexicane din statul Querétaro aruncă focuri izolate foarte vii, deși nu au acel mozaic iridescent obișnuit, și se numesc opale de foc. Gemele din Madagascar pot arăta o stea luminoasă (asterism), dacă sunt tăiate în unghiul potrivit. Din cauza durității de 5,5 și a conținutului de apă, opalele sunt fragile și sensibile la deshidratare. Opalele sintetice nu sunt fluorescente în ultraviolet, precum cele naturale.

Prețuit deja în Antichitate, în Europa opalul se exploata numai din Slovacia, la Červenica. În secolul XIX s-au descoperit mari depozite în Australia (Coober Pedy) – principala sursă mondială – și mai recent în Etiopia (Menz Gishe, 1994). Opalul de lemn apare în Virgin Valley din Nevada. În Mexic, cele mai frumoase opale provin din mina Santa Maria del Iris. NASA afirmă că a identificat opal pe planeta Marte. Olympic Australis este cel mai mare opal prețios din lume, găsit la Coober Pedy, și evaluat la 2,5 milione de dolari. Napoleon Bonaparte i-a dăruit Joséphinei de Beauharnais opalul numit Arderea Troiei.

Opalul este piatra celor născuți în luna octombrie. Se dăruiește la a 14-a aniversare a căsătoriei. În Antichitate se credea că, dacă ții în mână un opal învelit într-o frunză de dafin devii invizibil. Opalul detoxifică, sporește energia, circulația sângelui și fertilitatea. Clarifică emoțiile, trezește interesul pentru idei, empatia și optimismul.


 

Apasa aici ca sa vezi bijuteriile noastre cu opal!

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!