­čÄüPromo╚Ťie de Pa╚Öte : -20%! Oferta valabil─â ├«n perioada 18- 25 Aprilie, ├«n limita stocului disponibil. Transport gratuit la comenzi de peste 400 lei ­čÄü

Opalul

Opalul este un hidroxid de siliciu amorf, practic un gel solid, compus din microsfere ordonate de dimensiuni nanometrice. Se formeaz─â din solu╚Ťiile apoase care penetreaz─â fisurile rocilor, la o temperatur─â relativ joas─â. Când este translucid ╚Öi iridescent, adic─â arat─â luciri în toate culorile curcubeului în func╚Ťie de unghiul luminii, are calitate gemologic─â. Opalul pre╚Ťios are o adâncime l─âptoas─â în care la anumite unghiuri de refrac╚Ťie se v─âd lumini, cel mai adesea ro╚Öii sau albastre. De obicei se taie în cabo╚Öon (ca o jum─âtate de m─âslin─â), pentru a facilita apari╚Ťia acestui fenomen numit opalescen╚Ť─â. Microfracturile fac s─â apar─â paiete în culori str─âlucitoare. Uneori, spa╚Ťiile l─âsate în roci de disolu╚Ťia substan╚Ťelor organice sunt umplute de solu╚Ťiile silicioase, astfel încât g─âsim mulaje din opal ale unor fosile, amoni╚Ťi, dinozauri sau, cel mai des, lemnul p─âdurilor de alt─âdat─â. Opalul negru este cel mai rar. Gemele mexicane din statul Querétaro arunc─â focuri izolate foarte vii, de╚Öi nu au acel mozaic iridescent obi╚Önuit, ╚Öi se numesc opale de foc. Gemele din Madagascar pot ar─âta o stea luminoas─â (asterism), dac─â sunt t─âiate în unghiul potrivit. Din cauza durit─â╚Ťii de 5,5 ╚Öi a con╚Ťinutului de ap─â, opalele sunt fragile ╚Öi sensibile la deshidratare. Opalele sintetice nu sunt fluorescente în ultraviolet, precum cele naturale.

Pre╚Ťuit deja în Antichitate, în Europa opalul se exploata numai din Slovacia, la ─îervenica. În secolul XIX s-au descoperit mari depozite în Australia (Coober Pedy) – principala surs─â mondial─â – ╚Öi mai recent în Etiopia (Menz Gishe, 1994). Opalul de lemn apare în Virgin Valley din Nevada. În Mexic, cele mai frumoase opale provin din mina Santa Maria del Iris. NASA afirm─â c─â a identificat opal pe planeta Marte. Olympic Australis este cel mai mare opal pre╚Ťios din lume, g─âsit la Coober Pedy, ╚Öi evaluat la 2,5 milione de dolari. Napoleon Bonaparte i-a d─âruit Joséphinei de Beauharnais opalul numit Arderea Troiei.

Opalul este piatra celor n─âscu╚Ťi în luna octombrie. Se d─âruie╚Öte la a 14-a aniversare a c─âs─âtoriei. În Antichitate se credea c─â, dac─â ╚Ťii în mân─â un opal învelit într-o frunz─â de dafin devii invizibil. Opalul detoxific─â, spore╚Öte energia, circula╚Ťia sângelui ╚Öi fertilitatea. Clarific─â emo╚Ťiile, treze╚Öte interesul pentru idei, empatia ╚Öi optimismul.


 

Apasa aici ca sa vezi bijuteriile noastre cu opal!

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!