🎁Transport gratuit la comenzi de peste 400 lei 🎁

Perlele

Perlele sunt concrețiuni din microcristale de aragonit și calcit formate natural în interiorul mantalei unor specii de moluște (Pteriidae). Pot fi ușor zgâriate sau atacate de acizii pielii, de aceea se recomandă să fie șterse după ce au fost purtate. Perla și sideful au aceeași structură fizico-chimică, dar multe specii de scoici de sidef nu secretă perle, iar unele specii care fac perle (în special cele de apă dulce) nu au sidef. Cele mai valoroase perle sunt cele tahitiene, rotunde, translucide (albe și negre), produse natural de Pinctada margaritifera. Cele produse de Pteria penguin și Pinctada albina au de obicei o latură turtită și se numesc perle mabé. Cele cu forme neregulate sunt numite baroce. Perlele aurii provin din Filipine, cele argintii-roz din Australia.

Scoicile perlifere au fost prelucrate de chinezi încă din dinastia Han (sec. III e.n.) pentru a produce perle mabé sau baroce. Cultura industrială a fost întemeiată și organizată de Mikimoto Kokichi în Japonia, în anii 1890. Azi se folosesc în acest scop mai ales speciile Pinctada margaritifera și Pinctada maxima în oceanele Pacific și Indian, Pinctada fucata în Japonia (perle akoya), Pinctada radiata în Golful Persic (Qatar), Pinctada mazatlanica în Mexic și Panama. Se mai folosesc și specii din genul Pteria (P. penguin, P. sterna). Cei mai mari producători de perle sunt Australia și Japonia. Urmează Polinezia franceză (Tahiti, Fiji) și Filipinele (Iloilo). China furnizează cele mai multe perle de apă dulce, de 20 de ori mai mult în volum decât totalul producției marine.

Întrucât moluștele erau o sursă de hrană încă din timpurile preistorice, perlele descoperite ocazional au devenit de timpuriu obiect de podoabă și comerț. Iulius Caesar i-a dăruit amantei sale Servilia o perlă neagră, posibil de origine britanică ori scoțiană, în valoare de 6 milioane de sesterți. La cucerirea Mexicului, Hernán Cortés a găsit organizat pescuitul de perle în California, care mai târziu a fost declarat monopol al regelui Spaniei în 1586. Crescătoria a continuat până în 1940, când a fost închisă de guvernul mexican din cauza epuizării speciei de moluște. Garcilaso de la Vega ne povestește despre o perlă excepțională în formă de pară, La Peregrina, găsită în Panama și cumpărată de regele Spaniei Filip al II-lea. Clasată printre bijuteriile coroanei spaniole, ea a ajuns succesiv la Joseph Bonaparte, la Napoleon al III-lea și apoi la Richard Burton, care a cumpărat-o pentru Elizabeth Taylor. In 2011 s-a vândut la Sotheby’s cu peste 11 milioane de dolari.

Perla ne dă acces la înțelepciunea interioară și face legătura cu puterile divine ale cosmosului, în special cu Luna. Oferă protecție și siguranță, încredere și seninătate, ne protejează de cei care ne fură energia. Energia perlei este feminină și echilibrează aura, contrabalansând componenta yang. Perla simbolizează dăruirea, loialitatea, constanța.

Apasa aici ca sa vezi bijuteriile noastre cu perle!

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!