­čÄüTransport gratuit la comenzi de peste 400 lei ­čÄü

Perlele

Perlele sunt concre╚Ťiuni din microcristale de aragonit ╚Öi calcit formate natural în interiorul mantalei unor specii de molu╚Öte (Pteriidae). Pot fi u╚Öor zgâriate sau atacate de acizii pielii, de aceea se recomand─â s─â fie ╚Öterse dup─â ce au fost purtate. Perla ╚Öi sideful au aceea╚Öi structur─â fizico-chimic─â, dar multe specii de scoici de sidef nu secret─â perle, iar unele specii care fac perle (în special cele de ap─â dulce) nu au sidef. Cele mai valoroase perle sunt cele tahitiene, rotunde, translucide (albe ╚Öi negre), produse natural de Pinctada margaritifera. Cele produse de Pteria penguin ╚Öi Pinctada albina au de obicei o latur─â turtit─â ╚Öi se numesc perle mabé. Cele cu forme neregulate sunt numite baroce. Perlele aurii provin din Filipine, cele argintii-roz din Australia.

Scoicile perlifere au fost prelucrate de chinezi înc─â din dinastia Han (sec. III e.n.) pentru a produce perle mabé sau baroce. Cultura industrial─â a fost întemeiat─â ╚Öi organizat─â de Mikimoto Kokichi în Japonia, în anii 1890. Azi se folosesc în acest scop mai ales speciile Pinctada margaritifera ╚Öi Pinctada maxima în oceanele Pacific ╚Öi Indian, Pinctada fucata în Japonia (perle akoya), Pinctada radiata în Golful Persic (Qatar), Pinctada mazatlanica în Mexic ╚Öi Panama. Se mai folosesc ╚Öi specii din genul Pteria (P. penguin, P. sterna). Cei mai mari produc─âtori de perle sunt Australia ╚Öi Japonia. Urmeaz─â Polinezia francez─â (Tahiti, Fiji) ╚Öi Filipinele (Iloilo). China furnizeaz─â cele mai multe perle de ap─â dulce, de 20 de ori mai mult în volum decât totalul produc╚Ťiei marine.

Întrucât molu╚Ötele erau o surs─â de hran─â înc─â din timpurile preistorice, perlele descoperite ocazional au devenit de timpuriu obiect de podoab─â ╚Öi comer╚Ť. Iulius Caesar i-a d─âruit amantei sale Servilia o perl─â neagr─â, posibil de origine britanic─â ori sco╚Ťian─â, în valoare de 6 milioane de sester╚Ťi. La cucerirea Mexicului, Hernán Cortés a g─âsit organizat pescuitul de perle în California, care mai târziu a fost declarat monopol al regelui Spaniei în 1586. Cresc─âtoria a continuat pân─â în 1940, când a fost închis─â de guvernul mexican din cauza epuiz─ârii speciei de molu╚Öte. Garcilaso de la Vega ne poveste╚Öte despre o perl─â excep╚Ťional─â în form─â de par─â, La Peregrina, g─âsit─â în Panama ╚Öi cump─ârat─â de regele Spaniei Filip al II-lea. Clasat─â printre bijuteriile coroanei spaniole, ea a ajuns succesiv la Joseph Bonaparte, la Napoleon al III-lea ╚Öi apoi la Richard Burton, care a cump─ârat-o pentru Elizabeth Taylor. In 2011 s-a vândut la Sotheby’s cu peste 11 milioane de dolari.

Perla ne d─â acces la în╚Ťelepciunea interioar─â ╚Öi face leg─âtura cu puterile divine ale cosmosului, în special cu Luna. Ofer─â protec╚Ťie ╚Öi siguran╚Ť─â, încredere ╚Öi senin─âtate, ne protejeaz─â de cei care ne fur─â energia. Energia perlei este feminin─â ╚Öi echilibreaz─â aura, contrabalansând componenta yang. Perla simbolizeaz─â d─âruirea, loialitatea, constan╚Ťa.

Apasa aici ca sa vezi bijuteriile noastre cu perle!

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!