­čÄü Transport gratuit la comenzi de peste 400 lei ­čÄü

Safir

Safir

Safirul este un oxid de aluminiu cu urme de metale (fier, titan, crom, vanadiu). Este cel mai adeseori albastru, dar e ╚Öi incolor, galben, portocaliu, verde, violet, cenu╚Öiu, negru sau roz (padparadscha din Sri Lanka, foarte rar). Varietatea ro╚Öie (dincolo de o anume satura╚Ťie a culorii) este rubinul, care con╚Ťine urme de crom. Safire bicolore se g─âsesc mai ales în Australia. Unele specimene apar în nuan╚Ťe diferite la lumina zilei la lumin─â incandescent─â (lumânare, bec). Alte geme prezint─â o luminiscen╚Ť─â în stea (cu 6 sau 12 raze) din cauza unor incluziuni de rutil, sau efectul de ochi-de-pisic─â. Cel mai mare safir în stea este Steaua lui Adam (1404.49 ct), g─âsit la Ratnapura, în Sri Lanka. În iulie 2021, tot la Ratnapura, s-a g─âsit un m─ânunchi de safire în stea cânt─ârind 510 kg. Safirul Logan de la Smithsonian Institution are 423 de carate (84,6 g) ╚Öi e de un albastru pur. Regele Ferdinand al României i-a cump─ârat reginei Maria, pentru încoronarea din 1922, un safir de 478,68 carate, pe care-l poart─â în portretul pictat de Philip de Laszlo.

Cele mai frumoase geme provin din Ca╚Ömir, unde produc╚Ťia a sc─âzut mult. Majoritatea safirelor provin din Madagascar (Ilakaka), Australia ╚Öi Statele Unite (Montana). În Montana, la Yogo Gulch, s-au descoperit în 1878 safire de culoarea alb─âstrelei, care au fost considerate pietre obi╚Önuite de c─âtre mineri ; au început s─â fie comercializate abia în 1895, sub numele de „safire Yogo”, „cele mai frumoase geme din Statele Unite”. Safirele Yogo nu erau tratate termic, dar ca urmare a unor evenimente financiare, nu mai sunt exploatate industrial din 2011.
Gemele naturale sunt tratate prin înc─âlzire înc─â de pe vremea romanilor, pentru a c─âp─âta o culoare mai bogat─â. În prezent se folose╚Öte ╚Öi difuzia de ioni metalici de beril, titan, crom sau nichel. Safire sintetice se produc din 1909, mai ales în Statele Unite ╚Öi Rusia, ╚Öi pot recunoa╚Öte dup─â liniile de cre╚Ötere curbe ale cristalului. Industria le folose╚Öte pentru ferestre care las─â s─â treac─â lumina într-un spectru mult mai larg decât cel vizibil, pentru semiconductori ╚Öi laseri.

Safirul este piatra celor n─âscu╚Ťi în luna septembrie ╚Öi a celei de a 45a anivers─âri a c─âs─âtoriei. Regina Elisabeta a II-a ╚Öi-a s─ârb─âtorit jubileul de safir dup─â 65 de ani de domnie, în 2017. Indienii cred c─â safirul aduce favoarea planetei Jupiter. Protejeaz─â contra bolilor de ochi ╚Öi a melancoliei.

Apasa aici ca sa vezi bijuteriile noastre cu safir!

 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!