🎁Transport gratuit la comenzi de peste 400 lei 🎁

Safir

Safir

Safirul este un oxid de aluminiu cu urme de metale (fier, titan, crom, vanadiu). Este cel mai adeseori albastru, dar e și incolor, galben, portocaliu, verde, violet, cenușiu, negru sau roz (padparadscha din Sri Lanka, foarte rar). Varietatea roșie (dincolo de o anume saturație a culorii) este rubinul, care conține urme de crom. Safire bicolore se găsesc mai ales în Australia. Unele specimene apar în nuanțe diferite la lumina zilei la lumină incandescentă (lumânare, bec). Alte geme prezintă o luminiscență în stea (cu 6 sau 12 raze) din cauza unor incluziuni de rutil, sau efectul de ochi-de-pisică. Cel mai mare safir în stea este Steaua lui Adam (1404.49 ct), găsit la Ratnapura, în Sri Lanka. În iulie 2021, tot la Ratnapura, s-a găsit un mănunchi de safire în stea cântărind 510 kg. Safirul Logan de la Smithsonian Institution are 423 de carate (84,6 g) și e de un albastru pur. Regele Ferdinand al României i-a cumpărat reginei Maria, pentru încoronarea din 1922, un safir de 478,68 carate, pe care-l poartă în portretul pictat de Philip de Laszlo.

Cele mai frumoase geme provin din Cașmir, unde producția a scăzut mult. Majoritatea safirelor provin din Madagascar (Ilakaka), Australia și Statele Unite (Montana). În Montana, la Yogo Gulch, s-au descoperit în 1878 safire de culoarea albăstrelei, care au fost considerate pietre obișnuite de către mineri ; au început să fie comercializate abia în 1895, sub numele de „safire Yogo”, „cele mai frumoase geme din Statele Unite”. Safirele Yogo nu erau tratate termic, dar ca urmare a unor evenimente financiare, nu mai sunt exploatate industrial din 2011.
Gemele naturale sunt tratate prin încălzire încă de pe vremea romanilor, pentru a căpăta o culoare mai bogată. În prezent se folosește și difuzia de ioni metalici de beril, titan, crom sau nichel. Safire sintetice se produc din 1909, mai ales în Statele Unite și Rusia, și pot recunoaște după liniile de creștere curbe ale cristalului. Industria le folosește pentru ferestre care lasă să treacă lumina într-un spectru mult mai larg decât cel vizibil, pentru semiconductori și laseri.

Safirul este piatra celor născuți în luna septembrie și a celei de a 45a aniversări a căsătoriei. Regina Elisabeta a II-a și-a sărbătorit jubileul de safir după 65 de ani de domnie, în 2017. Indienii cred că safirul aduce favoarea planetei Jupiter. Protejează contra bolilor de ochi și a melancoliei.

Apasa aici ca sa vezi bijuteriile noastre cu safir!

 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!