­čÄüPromo╚Ťie de Pa╚Öte : -20%! Oferta valabil─â ├«n perioada 18- 25 Aprilie, ├«n limita stocului disponibil. Transport gratuit la comenzi de peste 400 lei ­čÄü

Smarald

Smarald

Smaraldul este prea delicat pentru a supravie╚Ťui transportului pluvial din roc─â, astfel încât nu se g─âse╚Öte decât în aflorimente expuse, niciodat─â în nisipuri. El se formeaz─â atunci când granite topite de c─âldura magmatic─â sunt for╚Ťate prin fisuri în scoar╚Ť─â, iar solu╚Ťiile hidrotermale la temperaturi între 50 ╚Öi 500 de grade Celsius depun cristale sub presiuni înalte. Smaraldul este un aluminosilicat de beriliu care-╚Öi datoreaz─â culoarea urmelor de crom sau vanadiu. Aceea╚Öi compozi╚Ťie de baz─â o au berilul, acvamarinul, morganitul heliodorul, goshenitul ╚Öi bixbitul. Cel mai mare smarald din lume are peste 2 kg ╚Öi a fost extras din min Mbuva-Chibolele, în Zambia, de o companie britanic─â.

Smaraldul este fragil datorit─â incluziunilor ╚Öi fisurilor, dar acestea fac ca ╚Öi valoarea pietrei s─â fie mai mare, fiindc─â dau na╚Ötere unor luminozit─â╚Ťi misterioase. Aceste accidente optice sunt numite „gr─âdini”. Filosoful medieval Albertus Magnus scrie c─â smaraldul inelului regelui Bela al Ungariei s-ar fi sf─ârâmat în timp ce el f─âcea dragoste cu so╚Ťia sa. Pentru a le da rezisten╚Ť─â, este nevoie ca unele geme s─â fie tratate sub vid cu r─â╚Öini, cear─â sau anumite uleiuri. Smaraldele zambiene sunt mai clare ╚Öi mai pu╚Ťin casante, de aceea este mai rar nevoie s─â fie tratate. În Rusia, smaralde se extrag din mica╚Öisturile de lâng─â Malâ╚Öevo, regiunea Sverdlovsk, din anii 1830. Aici s-a g─âsit un cristal de peste 2 kg. Specimenele, de un verde mai deschis, mai luminoase decât cele columbiene, ╚Öi având caracteristice incluziuni de flogopit, sare ╚Öi ap─â s─ârat─â, au p─âtruns pe pia╚Ťa interna╚Ťional─â dup─â 1990, când s-a format o companie ruso-panamez─â cu ac╚Ťionari israelieni.

Smaraldele sunt men╚Ťionate în Biblie ca fiind una din pietrele încrustate în pectoralul Marelui Preot al templului de la Ierusalim. În acea vreme, sursa lor putea fi Egiptul, unde se scoteau din muntele Smaragdus înc─â de la 1500 î.e.n. De patru secole încoace, cele mai fine smaralde provin din regiunea Muzo din Columbia, la 100 de km de Bogotá, unde cristalizarea s-a produs la trecerea solu╚Ťiilor minerale fierbin╚Ťi prin depozite de calcar. Minele sunt proprietatea guvernului, ╚Öi sunt concesionate unor întreprinz─âtori priva╚Ťi. Amerindienii exploatau smaraldele dinainte de venirea spaniolilor, ╚Öi specimene provenite de aici au fost g─âsite în situri arheologice din Chile pân─â în Mexic. Indienii chibcha organizaser─â o min─â la Chivor, pe care au preluat-o ╚Öi au dezvoltat-o spaniolii, transformându-i pe localnici în sclavi. Conquistadorul Pizarro i-a trimis regelui Spaniei în 1533 patru l─âdi╚Ťe de smaralde. Unele din acestea sunt probabil incluse în Colierul Inchizi╚Ťiei aflat azi la Muzeul Na╚Ťional de ╚śtiin╚Ťele Naturii în Washington, ╚Öi în tezaurul habsburgic de la Schatzkammer în Viena. Un vas pentru unguente parfumate aflat în acela╚Öi muzeu austriac este t─âiat dintr-un cristal uria╚Ö de smarald columbian, ╚Öi pentru cele 2860 de carate ale sale, marele duce al Toscanei a oferit trei tone de aur. Numai în Columbia s-a g─âsit o varietate rar─â de smarald numit trapiche, care prezint─â ╚Öase raze simetrice luminoase, datorit─â incluziunilor de carbon.

Împ─âratul aztec Moctezuma i-a d─âruit conquistadorului Hernán Cortez un smarald de 10 cm, pe care acesta l-a dedicat reginei Isabella a Portugaliei, dându-i de ╚Ötire printr-o scrisoare. Pân─â la urm─â îns─â, Cortez s-a r─âzgândit ╚Öi i l-a dat celei de a doua so╚Ťii ale sale. Câteva genera╚Ťii mai târziu, corabia Nuestra Señora de Atocha, care transporta gema spre Spania împreun─â cu 24 de tone de argint, s-a scufundat în triunghiul Bermudelor în 1622. Abia în 1973, o echip─â de arheologi a descoperit epava ╚Öi a început recuperarea numeroaselor ei comori, aducând la suprafa╚Ť─â ╚Öi smaraldul Isabella.

T─âbli╚Ťa Mogulului este un smarald de 217 carate, t─âiat ca o pl─âcu╚Ť─â de 10 cm lungime, pe care sunt gravate rug─âciuni musulmane ╚Öiite. Extras din Columbia, a fost achizi╚Ťionat în India c─âtre 1695 ╚Öi a ajuns în proprietatea împ─âratului Aurangzeb (care era sunit). În 2001 s-a vândut pentru 1,5 milioane de lire.

Între 1700 ╚Öi 1707 a fost realizat un ostensoriu pentru sfânta împ─ârt─â╚Öanie, d─âruit bisericii San Ignacio de Compania Iezui╚Ťilor din Bogotá. Obiectul este f─âurit din 8,5 kg de aur ╚Öi cuprinde 1485 smaralde, 168 ametiste indiene, 62 perle baroce din Curação, 28 de diamante din Africa de Sud, 13 rubine din Sri Lanka ╚Öi un safir galben din Tailanda. În prezent este proprietatea B─âncii Republicii Columbia.
Undeva în Africa, poate în Zambia, s-a g─âsit în 1994 un smarald de 3600 de carate, care a fost cump─ârat de o companie din Tailanda. Pre╚Öedintele acesteia, Jeffery Bergman, a dorit s─â se sculpteze din el o mic─â statuie a lui Buddha în picioare, în postura numit─â Phra ham yath, din care Iluminatul s-a adresat membrilor familiei sale îndemnându-i s─â nu se mai certe între ei. Opera a fost încheiat─â în 2006 de maestrul birman Aung Nyein ╚Öi se afl─â în proprietatea companiei Primagem.

Smaraldele sunt piatra celor n─âscu╚Ťi în luna mai ╚Öi a zodiei Racului. Culoarea verde face s─â fie asociate cu prim─âvara, rena╚Öterea ╚Öi fertilitatea. Gema e asociat─â cu chakra inimii, adâncind în╚Ťelepciunea ╚Öi con╚Ötiin╚Ťa de sine. În Evul Mediu, era considerat─â o piatr─â sensibil─â ╚Öi cast─â, care nu sufer─â impuritatea; de aceea smaraldul regelui Bela s-a sf─ârâmat în timp ce el f─âcea dragoste. Se spune c─â trebuie d─âruit la a 55-a aniversare a c─âs─âtoriei.

Apasa aici ca sa vezi bijuteriile noastre cu smarald!

 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!