🎁Promoție de Paște : -20%! Oferta valabilă în perioada 18- 25 Aprilie, în limita stocului disponibil. Transport gratuit la comenzi de peste 400 lei 🎁

Tanzanit

Tanzanit

Tanzanitul se găsește numai în dealurile Mererani din Tanzania, ceea ce-l face mai rar decât diamantul. Gemele s-au format în cursul mișcărilor plăcilor tectonice care au înălțat muntele Kilimanjaro, acum 550 de milioane de ani.
În iulie 1967, prospectorul Manuel de Souza (croitor de profesie) a găsit o piatră albastră pe pământurile băștinașilor Maasai. Inițial bănuită a fi un safir, specialiștii au identificat-o în cele din urmă ca o specie de zoisit, un aluminosilicat complex cu urme de vanadiu. Numele comercial i-a fost dat de compania de bijuterie Tiffany & Co. De Souza a murit în urma unui accident de automobil în 1969. Minele, care se întind pe o lungime de aproximativ 7 km, au fost naționalizate în 1971, fiind concesionate în parte către marii operatori, în parte către prospectorii locali. Unul dintre aceștia din urmă, Saniniu Laizer, a avut norocul să găsească două specimene mari, unul de 9,27 kg și altul de 5,1 kg, pe care le-a vândut statului. De altfel, exportul de tanzanite peste 1 g e interzis de guvern, care este preocupat de faptul că nu are deocamdată infrastructura necesară de prelucrare, iar aceasta, dacă ar exista, s-ar baza pe o singură specie de piatră prețioasă.

În stare brută, tanzanitul are o colorație brun-roșcată, cu luciri în multe culori (pleocroism). După tratament termic la 370-390 de grade pentru 30 de minute, el capătă reflexe de la violet la albastru, în funcție de direcția luminii față de axele optice ale cristalului. Tăietura pietrei determină culoarea dominantă. Aproape toate pietrele fiind tratate termic, faptul nu are influență asupra prețului lor. Unele specimene nu au nevoie de încălzire, deoarece au fost transformate prin fenomene naturale, căldura geologică sau incendiile de vegetație. Nuanțele tanzanitului sunt diferite de cele ale altor pietre albastre, ca safirul, topazul și acvamarinul.

Tanzanitul are o direcție de clivaj perfect, ceea ce face piatra fragilă la lovituri directe. Nu trebuie purtată la inele în fiecare zi, deoarece se poate zgâria sau ciobi. Nu se recomandă curățarea cu ultrasunete sau acizi, ci doar cu apă călduță și săpun.

Tanzanitul este piatra celor născuți în luna decembrie și stimulează trei chakre : al treilea ochi, gâtul și creștetul. Ne ajută să ne comportăm conform eului nostru adevărat, fără a fi influențați de alții. Transformă pulsiunile negative și distructive în nevoia de a construi și de a inova. E o piatră creativă, care ne ajută să renunțăm la modelele vechi și să integrăm ceea ce este nou în experiența noastră. Kate Winslet a purtat un pandantiv de tanzanit în filmul Titanic pentru a simboliza iubirea ei pentru personajul interpretat de Leonardo di Caprio.


Apasa aici ca sa vezi bijuteriile noastre cu tanzanit!

 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!