­čÄüPromo╚Ťie de Mai : -20%! Oferta valabil─â ├«n perioada 20- 26 Mai, ├«n limita stocului┬ádisponibil.Transport gratuit la comenzi de peste 400 lei ­čÄü

Tanzanit

Tanzanit

Tanzanitul se g─âse╚Öte numai în dealurile Mererani din Tanzania, ceea ce-l face mai rar decât diamantul. Gemele s-au format în cursul mi╚Öc─ârilor pl─âcilor tectonice care au în─âl╚Ťat muntele Kilimanjaro, acum 550 de milioane de ani.
În iulie 1967, prospectorul Manuel de Souza (croitor de profesie) a g─âsit o piatr─â albastr─â pe p─âmânturile b─â╚Ötina╚Öilor Maasai. Ini╚Ťial b─ânuit─â a fi un safir, speciali╚Ötii au identificat-o în cele din urm─â ca o specie de zoisit, un aluminosilicat complex cu urme de vanadiu. Numele comercial i-a fost dat de compania de bijuterie Tiffany & Co. De Souza a murit în urma unui accident de automobil în 1969. Minele, care se întind pe o lungime de aproximativ 7 km, au fost na╚Ťionalizate în 1971, fiind concesionate în parte c─âtre marii operatori, în parte c─âtre prospectorii locali. Unul dintre ace╚Ötia din urm─â, Saniniu Laizer, a avut norocul s─â g─âseasc─â dou─â specimene mari, unul de 9,27 kg ╚Öi altul de 5,1 kg, pe care le-a vândut statului. De altfel, exportul de tanzanite peste 1 g e interzis de guvern, care este preocupat de faptul c─â nu are deocamdat─â infrastructura necesar─â de prelucrare, iar aceasta, dac─â ar exista, s-ar baza pe o singur─â specie de piatr─â pre╚Ťioas─â.

În stare brut─â, tanzanitul are o colora╚Ťie brun-ro╚Öcat─â, cu luciri în multe culori (pleocroism). Dup─â tratament termic la 370-390 de grade pentru 30 de minute, el cap─ât─â reflexe de la violet la albastru, în func╚Ťie de direc╚Ťia luminii fa╚Ť─â de axele optice ale cristalului. T─âietura pietrei determin─â culoarea dominant─â. Aproape toate pietrele fiind tratate termic, faptul nu are influen╚Ť─â asupra pre╚Ťului lor. Unele specimene nu au nevoie de înc─âlzire, deoarece au fost transformate prin fenomene naturale, c─âldura geologic─â sau incendiile de vegeta╚Ťie. Nuan╚Ťele tanzanitului sunt diferite de cele ale altor pietre albastre, ca safirul, topazul ╚Öi acvamarinul.

Tanzanitul are o direc╚Ťie de clivaj perfect, ceea ce face piatra fragil─â la lovituri directe. Nu trebuie purtat─â la inele în fiecare zi, deoarece se poate zgâria sau ciobi. Nu se recomand─â cur─â╚Ťarea cu ultrasunete sau acizi, ci doar cu ap─â c─âldu╚Ť─â ╚Öi s─âpun.

Tanzanitul este piatra celor n─âscu╚Ťi în luna decembrie ╚Öi stimuleaz─â trei chakre : al treilea ochi, gâtul ╚Öi cre╚Ötetul. Ne ajut─â s─â ne comport─âm conform eului nostru adev─ârat, f─âr─â a fi influen╚Ťa╚Ťi de al╚Ťii. Transform─â pulsiunile negative ╚Öi distructive în nevoia de a construi ╚Öi de a inova. E o piatr─â creativ─â, care ne ajut─â s─â renun╚Ť─âm la modelele vechi ╚Öi s─â integr─âm ceea ce este nou în experien╚Ťa noastr─â. Kate Winslet a purtat un pandantiv de tanzanit în filmul Titanic pentru a simboliza iubirea ei pentru personajul interpretat de Leonardo di Caprio.


Apasa aici ca sa vezi bijuteriile noastre cu tanzanit!

 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!