­čÄüPromo╚Ťie de Mai : -20%! Oferta valabil─â ├«n perioada 20- 26 Mai, ├«n limita stocului┬ádisponibil.Transport gratuit la comenzi de peste 400 lei ­čÄü

Morganit

Morganit

În 1910, la Pala, California, a fost descoperit─â o form─â rar─â de beril roz. George F. Kunz, gemologistul firmei Tiffany, a ales pentru ea numele de morganit, în onoarea celebrului om de afaceri John Pierpont Morgan. Acesta era un mare colec╚Ťionar de pietre pre╚Ťioase : colec╚Ťia lui de geme originare din America a primit dou─â medalii de aur la târgul mondial de la Paris în 1889. În 1901, Morgan a cump─ârat colec╚Ťia de 12,300 de specimene a industria╚Öului Clarence S. Bement, punând astfel bazele fondului Morgan-Bement a Muzeului de ╚Ötiin╚Ťe naturale din New York.

Cristalele pure de aluminosilicat de beriliu sunt incolore, dar impurit─â╚Ťile le coloreaz─â în verde (smarald), albastru-verzui (acvamarin), roz (morganit) ╚Öi foarte rar ro╚Öu (bixbit).

Morganitul î╚Öi datoreaz─â culoarea roz unor urme de mangan. Nuan╚Ťa variaz─â între roz pal ╚Öi violet-alb─âstrui. Unele specimene de morganit lumineaz─â fluorescent într-un liliachiu palid. Se exploateaz─â mai ales din pegmatitele din Brazilia, Afganistan, Mozambic ╚Öi Madagascar. Pegmatitele sunt roci vulcanice vechi, care au fost supuse în scoar╚Ťa P─âmântului la presiuni ╚Öi temperaturi ridicate, ╚Öi au cristalizat în perioade foarte îndelungate de timp. În condi╚Ťii extreme, cristalele cresc mult : cel mai mare beril, g─âsit la Malakialana în Madagascar, avea 18 metri lungime. Cele mai importante centre de comer╚Ť cu morganit aproape de surs─â sunt în Governador Valadares (Minas Gerais, Brazilia), Ilakaka (Madagascar), Konar (Nuristan, Afganistan), Nacala (Mozambic).

Un cristal de morganit din Madagascar, t─âiat în Antichitate (când mineralul nu era identificat), are 598 carate ╚Öi se p─âstreaz─â la Muzeul britanic de istorie natural─â.

Se crede c─â gemele de morganit reduc stresul ╚Öi ajut─â la preluarea responsabilit─â╚Ťilor. Provoac─â o senza╚Ťie de relaxare, pace ╚Öi armonie. Ofer─â energie ╚Öi compasiune, îmbun─ât─â╚Ťesc comunicarea, inspir─â echitate ╚Öi putere interioar─â.

Apasa aici ca sa vezi bijuteriile noastre cu morganit!

 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!