🎁Promoție de Paște : -20%! Oferta valabilă în perioada 18- 25 Aprilie, în limita stocului disponibil. Transport gratuit la comenzi de peste 400 lei 🎁

Morganit

Morganit

În 1910, la Pala, California, a fost descoperită o formă rară de beril roz. George F. Kunz, gemologistul firmei Tiffany, a ales pentru ea numele de morganit, în onoarea celebrului om de afaceri John Pierpont Morgan. Acesta era un mare colecționar de pietre prețioase : colecția lui de geme originare din America a primit două medalii de aur la târgul mondial de la Paris în 1889. În 1901, Morgan a cumpărat colecția de 12,300 de specimene a industriașului Clarence S. Bement, punând astfel bazele fondului Morgan-Bement a Muzeului de științe naturale din New York.

Cristalele pure de aluminosilicat de beriliu sunt incolore, dar impuritățile le colorează în verde (smarald), albastru-verzui (acvamarin), roz (morganit) și foarte rar roșu (bixbit).

Morganitul își datorează culoarea roz unor urme de mangan. Nuanța variază între roz pal și violet-albăstrui. Unele specimene de morganit luminează fluorescent într-un liliachiu palid. Se exploatează mai ales din pegmatitele din Brazilia, Afganistan, Mozambic și Madagascar. Pegmatitele sunt roci vulcanice vechi, care au fost supuse în scoarța Pământului la presiuni și temperaturi ridicate, și au cristalizat în perioade foarte îndelungate de timp. În condiții extreme, cristalele cresc mult : cel mai mare beril, găsit la Malakialana în Madagascar, avea 18 metri lungime. Cele mai importante centre de comerț cu morganit aproape de sursă sunt în Governador Valadares (Minas Gerais, Brazilia), Ilakaka (Madagascar), Konar (Nuristan, Afganistan), Nacala (Mozambic).

Un cristal de morganit din Madagascar, tăiat în Antichitate (când mineralul nu era identificat), are 598 carate și se păstrează la Muzeul britanic de istorie naturală.

Se crede că gemele de morganit reduc stresul și ajută la preluarea responsabilităților. Provoacă o senzație de relaxare, pace și armonie. Oferă energie și compasiune, îmbunătățesc comunicarea, inspiră echitate și putere interioară.

Apasa aici ca sa vezi bijuteriile noastre cu morganit!

 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!