­čÄüPromo╚Ťie de Mai : -20%! Oferta valabil─â ├«n perioada 18- 22 Mai, ├«n limita stocului┬ádisponibil.Transport gratuit la comenzi de peste 400 lei ­čÄü

Rubin

Rubin

Rubinul este un oxid de aluminiu (corindon) colorat în roz – ro╚Öu de prezen╚Ťa unor urme de crom. Se formeaz─â în zonele de fric╚Ťiune dintre pl─âcile tectonice, la presiuni medii ╚Öi temperaturi foarte înalte, în condi╚Ťiile intruziunii lavei sau metamorfozei unor roci sedimentare antrenate de mi╚Öcarea pl─âcilor. Cristalul nu cliveaz─â, ci are sp─ârtur─â concoidal─â. Are duritatea 9, ceea ce îl face rezistent la uzur─â. Doar diamantul ╚Öi moissanitul sunt mai dure. Unele specimene au o luminiscen╚Ť─â în stea cu 3 sau 6 raze (asterism) ; efectul ochi-de-pisic─â este foarte rar. Rubinul este fluorescent în lumin─â albastr─â ╚Öi ultraviolet─â. Întrucât are aproape exact aceea╚Öi compozi╚Ťie chimic─â cu safirul, cele dou─â geme se g─âsesc adesea asociate în acelea╚Öi locuri, de multe ori în aluviuni (pietri╚Ö sau mâl marin). Rubinul poate ap─ârea sub form─â de incluziuni în cristalele de diamant.

Valoarea gemei este determinat─â de nuan╚Ť─â, claritate ╚Öi prezen╚Ťa unor incluziuni de rutil, care arat─â c─â piatra nu a fost tratat─â. Cel mai scump rubin, Sunrise, g─âsit în Myanmar, are 25,59 carate ╚Öi culoarea sângelui de porumbel ; la o licita╚Ťie Sotheby în Geneva s-a vândut în 2015 cu peste 30 milioane de dolari. Rubinele de calitate dep─â╚Öesc rar 10 carate, spre deosebire de safire, care de aceea sunt ╚Öi mult mai populare.

Cele mai multe ╚Öi mai frumoase rubine erau extrase din Myanmar (Mogok), dar productivitatea minelor, atestate din 1597, e în sc─âdere dup─â na╚Ťionalizare. Cam 70% din rubine provin azi din Tailanda (Chanthaburi-Trat) ╚Öi peste frontier─â în Kampuchea (Pailin). Mari rezerve au fost descoperite în Ca╚Ömir (valea Hunza) ╚Öi Afganistan (Jegdalek), dar sunt pu╚Ťin exploatate. În Europa, rubine se g─âsesc numai în Macedonia de Nord (Prilep). Rubine de o vechime geologic─â extraordinar─â (3 miliarde de ani) se exploateaz─â în Groenlanda (Aappaluttoq). Supus la temperaturi de 1800 de grade, rubinul pierde incluziunile de rutil, petele albastre ╚Öi violete. Primele rubine sintetice au fost ob╚Ťinute în 1837. Azi ele se produc pe scar─â larg─â pentru lasere, masere ╚Öi lag─âre.

Rubinul este piatra celor n─âscu╚Ťi în luna iulie. Le asigur─â protec╚Ťia Soarelui, fere╚Öte de epidemii ╚Öi de otr─âvire. Spore╚Öte bucuria de a tr─âi, curajul, pasiunea, dar cre╚Öte tensiunea arterial─â. Armonizeaz─â fluxul qi-ului, amplific─â energia ╚Öi concentrarea mental─â, ajut─â la controlul fricii ╚Öi fobiilor.

Apasa aici ca sa vezi bijuteriile noastre cu rubin!

 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!