🎁Promoție de Paște : -20%! Oferta valabilă în perioada 18- 25 Aprilie, în limita stocului disponibil. Transport gratuit la comenzi de peste 400 lei 🎁

Rubin

Rubin

Rubinul este un oxid de aluminiu (corindon) colorat în roz – roșu de prezența unor urme de crom. Se formează în zonele de fricțiune dintre plăcile tectonice, la presiuni medii și temperaturi foarte înalte, în condițiile intruziunii lavei sau metamorfozei unor roci sedimentare antrenate de mișcarea plăcilor. Cristalul nu clivează, ci are spărtură concoidală. Are duritatea 9, ceea ce îl face rezistent la uzură. Doar diamantul și moissanitul sunt mai dure. Unele specimene au o luminiscență în stea cu 3 sau 6 raze (asterism) ; efectul ochi-de-pisică este foarte rar. Rubinul este fluorescent în lumină albastră și ultravioletă. Întrucât are aproape exact aceeași compoziție chimică cu safirul, cele două geme se găsesc adesea asociate în aceleași locuri, de multe ori în aluviuni (pietriș sau mâl marin). Rubinul poate apărea sub formă de incluziuni în cristalele de diamant.

Valoarea gemei este determinată de nuanță, claritate și prezența unor incluziuni de rutil, care arată că piatra nu a fost tratată. Cel mai scump rubin, Sunrise, găsit în Myanmar, are 25,59 carate și culoarea sângelui de porumbel ; la o licitație Sotheby în Geneva s-a vândut în 2015 cu peste 30 milioane de dolari. Rubinele de calitate depășesc rar 10 carate, spre deosebire de safire, care de aceea sunt și mult mai populare.

Cele mai multe și mai frumoase rubine erau extrase din Myanmar (Mogok), dar productivitatea minelor, atestate din 1597, e în scădere după naționalizare. Cam 70% din rubine provin azi din Tailanda (Chanthaburi-Trat) și peste frontieră în Kampuchea (Pailin). Mari rezerve au fost descoperite în Cașmir (valea Hunza) și Afganistan (Jegdalek), dar sunt puțin exploatate. În Europa, rubine se găsesc numai în Macedonia de Nord (Prilep). Rubine de o vechime geologică extraordinară (3 miliarde de ani) se exploatează în Groenlanda (Aappaluttoq). Supus la temperaturi de 1800 de grade, rubinul pierde incluziunile de rutil, petele albastre și violete. Primele rubine sintetice au fost obținute în 1837. Azi ele se produc pe scară largă pentru lasere, masere și lagăre.

Rubinul este piatra celor născuți în luna iulie. Le asigură protecția Soarelui, ferește de epidemii și de otrăvire. Sporește bucuria de a trăi, curajul, pasiunea, dar crește tensiunea arterială. Armonizează fluxul qi-ului, amplifică energia și concentrarea mentală, ajută la controlul fricii și fobiilor.

Apasa aici ca sa vezi bijuteriile noastre cu rubin!

 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!