🎁 Transport gratuit la comenzi de peste 400 lei 🎁

Turmalina

Turmalina

Turmalina se formează în granite, pegmatite și roci metamorfice. Este un borosilicat de diverse metale, care poate avea multe culori, uneori în același cristal (cristale dungate sau „pepene” – verzi cu interiorul roșu). Cele mai apreciate varietăți sunt indicolitul, de culoare albastră-indigo, și rubelitul (roșu de căpșună coaptă). Gemele incolore sunt rare. Culoarea se schimbă în funcție de axa cristalului pe care vine lumina (dicroism). Mineralogii deosebesc 38 de varietăți, în funcție de compoziția chimică. Aproape toate au proprietăți magnetice, astfel încât pot fi separate cu ajutorul unui magnet cu neodim dintre alte pietre. Cea mai frecventă varietate în natură (95%) este piatra de culoare neagră (schorl, de la numele satului Zschorlau din Saxonia). Numele vine de la cuvântul toramalli (termen pentru cornalină) din singaleză, limba vorbită în Sri Lanka. Mari cantități de turmalină au pătruns în Europa prin intermediul Companiei Olandeze a Indiilor Răsăritene, care exploata depozitele din Ceylon (Sri Lanka). Incluziuni lichide și gazoase în formă de tuburi pot produce efectul ochi-de-pisică în unele specimene, care atunci vor fi tăiate în formă de caboșon. Gema este piroelectrică, adică generează un câmp electric la încălzire sau răcire. Prin tratament termic sau iradiere cu raze gamma se poate obține o îmbunătățire a culorii.

Turmalinele provin azi din multe regiuni, Brazilia fiind cea mai productivă (Minas Gerais, Bahia, Rio Grande do Norte). Înainte de primul război mondial, sursa principală erau Statele Unite (California, Maine, Connecticut). O singură mină (Himalaya din Mesa Grande, California) a produs 100 de tone între 1898 și 1914 și a continuat să ofere pietre frumoase până în 1985. Turmalina de crom (verde strălucitor) s-a extras din Tanzania până prin 1980. O vreme s-au exploatat multe geme fine din Afganistan (Nuristan). În Europa piese de mai slabă calitate se găsesc în Alpi (Dobrova, Slovenia) și în insula Elba.

Turmalina este gema celor născuți în zodiile Fecioarei și Balanței. Protejează de boli și de răni, grăbește recuperarea sănătății. Absoarbe energiile negative și e asociată unor chakre în funcție de culoare. Ajută la dobândirea echilibrului și armoniei, ameliorează coordonarea mână-ochi.

Apasa aici ca sa vezi bijuteriile noastre cu turmalina!

 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!