­čÄü Transport gratuit la comenzi de peste 400 lei ­čÄü

Turmalina

Turmalina

Turmalina se formeaz─â în granite, pegmatite ╚Öi roci metamorfice. Este un borosilicat de diverse metale, care poate avea multe culori, uneori în acela╚Öi cristal (cristale dungate sau „pepene” – verzi cu interiorul ro╚Öu). Cele mai apreciate variet─â╚Ťi sunt indicolitul, de culoare albastr─â-indigo, ╚Öi rubelitul (ro╚Öu de c─âp╚Öun─â coapt─â). Gemele incolore sunt rare. Culoarea se schimb─â în func╚Ťie de axa cristalului pe care vine lumina (dicroism). Mineralogii deosebesc 38 de variet─â╚Ťi, în func╚Ťie de compozi╚Ťia chimic─â. Aproape toate au propriet─â╚Ťi magnetice, astfel încât pot fi separate cu ajutorul unui magnet cu neodim dintre alte pietre. Cea mai frecvent─â varietate în natur─â (95%) este piatra de culoare neagr─â (schorl, de la numele satului Zschorlau din Saxonia). Numele vine de la cuvântul toramalli (termen pentru cornalin─â) din singalez─â, limba vorbit─â în Sri Lanka. Mari cantit─â╚Ťi de turmalin─â au p─âtruns în Europa prin intermediul Companiei Olandeze a Indiilor R─âs─âritene, care exploata depozitele din Ceylon (Sri Lanka). Incluziuni lichide ╚Öi gazoase în form─â de tuburi pot produce efectul ochi-de-pisic─â în unele specimene, care atunci vor fi t─âiate în form─â de cabo╚Öon. Gema este piroelectric─â, adic─â genereaz─â un câmp electric la înc─âlzire sau r─âcire. Prin tratament termic sau iradiere cu raze gamma se poate ob╚Ťine o îmbun─ât─â╚Ťire a culorii.

Turmalinele provin azi din multe regiuni, Brazilia fiind cea mai productiv─â (Minas Gerais, Bahia, Rio Grande do Norte). Înainte de primul r─âzboi mondial, sursa principal─â erau Statele Unite (California, Maine, Connecticut). O singur─â min─â (Himalaya din Mesa Grande, California) a produs 100 de tone între 1898 ╚Öi 1914 ╚Öi a continuat s─â ofere pietre frumoase pân─â în 1985. Turmalina de crom (verde str─âlucitor) s-a extras din Tanzania pân─â prin 1980. O vreme s-au exploatat multe geme fine din Afganistan (Nuristan). În Europa piese de mai slab─â calitate se g─âsesc în Alpi (Dobrova, Slovenia) ╚Öi în insula Elba.

Turmalina este gema celor n─âscu╚Ťi în zodiile Fecioarei ╚Öi Balan╚Ťei. Protejeaz─â de boli ╚Öi de r─âni, gr─âbe╚Öte recuperarea s─ân─ât─â╚Ťii. Absoarbe energiile negative ╚Öi e asociat─â unor chakre în func╚Ťie de culoare. Ajut─â la dobândirea echilibrului ╚Öi armoniei, amelioreaz─â coordonarea mân─â-ochi.

Apasa aici ca sa vezi bijuteriile noastre cu turmalina!

 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!