­čÄüPromo╚Ťie de Mai : -20%! Oferta valabil─â ├«n perioada 18- 22 Mai, ├«n limita stocului┬ádisponibil.Transport gratuit la comenzi de peste 400 lei ­čÄü

Larimar

Larimar
Larimarul se g─âse╚Öte în Sierra de Bahoruco, Republica Dominican─â. Este un silicat de calciu ╚Öi sodiu numit pectolit, „larimar” fiind numele variantei cristaline comercializate pentru bijuterii. Se formeaz─â în bazalte ╚Öi diabaze din solu╚Ťii de ap─â extrem de fierbinte, care datorit─â presiunii nu se transform─â în vapori. Magma împins─â de pl─âcile tectonice p─âtrunde for╚Ťat în calcare, iar prin fisuri circul─â solu╚Ťiile hidrotermale care depun minerale diverse. Structurile celulare ale larimarului, ca de fagure sau de zmeur─â, care se observ─â în piatr─â sunt date de cre╚Öterea nucleelor de cristalizare numite sferulite. Culoarea albastr─â vine poate de la cuprul din rocile intruzive, sau poate de la vanadiu, ╚Öi tinde s─â p─âleasc─â dac─â e expus─â la mult─â lumin─â ╚Öi c─âldur─â. Fiindc─â sunt pu╚Ťin translucide, piesele mai mari au o tonalitate mai intens─â decât cele mici. Unele specimene sunt triboluminiscente, adic─â emit lumin─â în urma frec─ârii. Uneori se pot observa „cop─âcei” (dendrite) de hematit al─âturi de cristale.

Misionarul spaniol Miguel Domingo Fuertes Loren, preotul parohiei Barahona din mun╚Ťii Bahoruco, a cerut un permis de exploatare pentru „o piatr─â albastr─â” în 1916. Permisul i-a fost refuzat, iar el s-a întors în Spania. În 1974 doi voluntari din Peace Corps au g─âsit piatra în aluviuni pe plaj─â ╚Öi i-au dat numele dup─â fiica unuia dintre ei, Larissa, ╚Öi cuvântul spaniol pentru „mare”, mar, fiindc─â are culoarea m─ârii din Caraibe. Au trimis specimene la Smithsonian Institution din Washington, ╚Öi s-a dovedit c─â era vorba de o varietate necunoscut─â de pectolit. A╚Öa a început exploatarea minei Los Chupaderos, care apar╚Ťine unei cooperative s─âte╚Öti. Filoanele de larimar au mai pu╚Ťin de 50 cm grosime, ╚Öi azi nu mai pot fi atinse decât prin pu╚Ťuri de min─â la peste 150 m adâncime. Mun╚Ťii Bahoruco sunt singurul loc din lume unde se g─âse╚Öte larimar.

Se spune c─â larimarul are puteri de vindecare emo╚Ťional─â, fizic─â ╚Öi spiritual─â, deoarece activeaz─â mai multe chakre. Ajut─â în cazul stresului, fobiilor, atacurilor de panic─â, dezechilibrului cauzat de mânie ╚Öi fric─â. O gem─â de larimar aflat─â în cas─â contribuie la o atmosfer─â senin─â ╚Öi pl─âcut─â.

Apasa aici ca sa vezi bijuteriile noastre cu larimar!

 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!