🎁Promoție de Paște : -20%! Oferta valabilă în perioada 18- 25 Aprilie, în limita stocului disponibil. Transport gratuit la comenzi de peste 400 lei 🎁

Larimar

Larimar
Larimarul se găsește în Sierra de Bahoruco, Republica Dominicană. Este un silicat de calciu și sodiu numit pectolit, „larimar” fiind numele variantei cristaline comercializate pentru bijuterii. Se formează în bazalte și diabaze din soluții de apă extrem de fierbinte, care datorită presiunii nu se transformă în vapori. Magma împinsă de plăcile tectonice pătrunde forțat în calcare, iar prin fisuri circulă soluțiile hidrotermale care depun minerale diverse. Structurile celulare ale larimarului, ca de fagure sau de zmeură, care se observă în piatră sunt date de creșterea nucleelor de cristalizare numite sferulite. Culoarea albastră vine poate de la cuprul din rocile intruzive, sau poate de la vanadiu, și tinde să pălească dacă e expusă la multă lumină și căldură. Fiindcă sunt puțin translucide, piesele mai mari au o tonalitate mai intensă decât cele mici. Unele specimene sunt triboluminiscente, adică emit lumină în urma frecării. Uneori se pot observa „copăcei” (dendrite) de hematit alături de cristale.

Misionarul spaniol Miguel Domingo Fuertes Loren, preotul parohiei Barahona din munții Bahoruco, a cerut un permis de exploatare pentru „o piatră albastră” în 1916. Permisul i-a fost refuzat, iar el s-a întors în Spania. În 1974 doi voluntari din Peace Corps au găsit piatra în aluviuni pe plajă și i-au dat numele după fiica unuia dintre ei, Larissa, și cuvântul spaniol pentru „mare”, mar, fiindcă are culoarea mării din Caraibe. Au trimis specimene la Smithsonian Institution din Washington, și s-a dovedit că era vorba de o varietate necunoscută de pectolit. Așa a început exploatarea minei Los Chupaderos, care aparține unei cooperative sătești. Filoanele de larimar au mai puțin de 50 cm grosime, și azi nu mai pot fi atinse decât prin puțuri de mină la peste 150 m adâncime. Munții Bahoruco sunt singurul loc din lume unde se găsește larimar.

Se spune că larimarul are puteri de vindecare emoțională, fizică și spirituală, deoarece activează mai multe chakre. Ajută în cazul stresului, fobiilor, atacurilor de panică, dezechilibrului cauzat de mânie și frică. O gemă de larimar aflată în casă contribuie la o atmosferă senină și plăcută.

Apasa aici ca sa vezi bijuteriile noastre cu larimar!

 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!