🎁Transport gratuit la comenzi de peste 400 lei 🎁

Topaz

Topaz

Topazul este un silicat de aluminiu și fluor care se formează în pegmatite, riolite și granite, din soluții care circulă prin fisuri. Fiind foarte dur, rezistă la transportul pluvial și poate fi găsit în aluviunile râurilor. Culoarea lui cea mai frecventă este galbenul, dar poate ajunge la portocaliu, vânăt sau brun. Cel galben poate fi deosebit de citrin prin densitatea lui cu 25% mai mare. Topazul natural mai poate fi roz, albastru palid sau incolor. Cristalele mari pot ajunge la sute de kilograme, și uneori pot fi de calitate gemologică. Specimenele roz, oranj și albastre sunt extrem de rare în natură și abia ating dimensiuni centimetrice. Cel mai mare topaz roz vine din Urali și are 16 g.

Caracteristice pentru topaz sunt incluziunile fluide, care conțin soluții apoase ori dioxid de carbon lichefiat. Deși dur, e destul de fragil dacă e lovit pe direcția de clivaj.


Majoritatea topazelor provin din Brazilia, din regiunea Ouro Prieto, în statul Minas Gerais. Varietatea portocalie-roșcată din Brazilia a fost numită „Imperial”. Se mai exploatează în Sri Lanka (Mardan), munții Urali (Alabașka, Murzinka), Mexic (San Luís Potosí), Zimbabwe, Statele Unite etc.

Urmele de crom dau culoarea roz unui topaz maroniu de la Ouro Prieto, care prin iradiere ori încălzire capătă culoarea roz. Un albastru profund și intens poate fi obținut prin iradiere puternică într-un reactor nuclear. Dacă iradierea este slabă, specimenele incolore pot deveni albastre, dar atunci nu există teste de detectare a acestui tratament.

În antichitate se credea că topazul era găsit în Insula Șerpilor (Topazos, actualmente Zabargad) din Marea Roșie. În Europa s-a folosit pe vremuri topazul de la Schneckenstein, în Germania. A fost identificat prin distincție de crisolit prima dată în 1737.

Topazul e asociat cu planeta Jupiter, cu cei născuți în Noiembrie și cu cei din zodia Săgetătorului. Datorită culorilor sale calde, e potrivit de purtat de primăvara până toamna. Oferă protecție în călătorii, ferește de deochi și vrăji, ajută la vindecare. Limpezește gândirea când e așezat pe chakrele celui de-al treilea ochi și pe cea a gâtului.

 

Apasa aici ca sa vezi bijuteriile noastre cu topaz!

 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!